The Lautasliina-kirjotut kotitarinat hankkeen tavoitteet

 

Edistää muistisairaiden, läheisten, eri sukupolvien välistä vuorovaikutusta ja suhteiden syntymistä.

Lisätä osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Taideharrastuksen toteuttaminen sekä aktiivisen kansalaisuuden vahvistaminen.

 

Edistää muistiystävällisyyden kehittymistä tietoisuutta ja ymmärrystä lisäämällä. 

Tuoda muistisairaan ihmisen oma ääni ja luovuuden merkitys kuuluviin, näkyviin sekä tutkia millaisia käyttötapoja he keksivät lautasliinoille.

P1010339_edited.jpg

 

https://thenapkinprojectblog.wordpress.com/

Hankkeemme innoittajana on toiminut vuonna 2013 Britanniassa, Safton Gardens palvelukodissa toteutettu The Napkins- taideprojekti. Olemme saaneet englantilaiselta Willis Nelson, taiteen ja hyvinvointiprojekteja tuottavalta organisaatiolta luvan käynnistää Suomessa vastaavanlainen hanke. 

Taiteilija Deidre Nelson oli tehnyt havainnon vierailuillaan hoitokodeissa, että muistisairaat ihmiset koskettelevat mielellään pöytäliinojen tai muiden kankaiden reunoja. Tästä hän sai idean The Napkin -hankkeelle. Projektin yhtenä tarkoituksena oli lisätä tietoisuutta muistisairauksista sekä kommunikoida laajemman yleisön kanssa taiteen ja luovuuden merkityksestä heille. 

Heti projektin julkistuksen jälkeen suurempi yleisö innostui kutsumaan mukaan vapaaehtoisia ystäviä, lapsia, perheenjäseniä kirjomaan lautasliinoja muistisairaiden ihmisten kotitarinoista. Englannissa yli 250 lautasliinaa kirjottiin lahjoitettavaksi palvelukotiin inspiroimaan muistisairaita ihmisiä. 

Kirjonta mahdollisuus oli kaikkien saatavilla, riippumatta aiemmasta kokemuksesta tai osaamisesta. Osallistujat twiittasivat ja bloggasivat, yritysten henkilökunta vietti lounastauon kirjoillen ja eri sukupolvet innostuivat jakamaan kirjontataitojaan. Projektiin osallistuminen antoi omaisille aikaa reflektoida ja ajatella enemmän muistisairasta läheistään. Projektin lopuksi kirjoituista lautasliinoista järjestettiin näyttely.

innoittajamme_edited.png