Kirjonta on perinteinen käsityömuoto, jonka avulla on koristeltu, merkitty tyynyliinoja, nimikoitu pyyheliinoja ja muita tekstiilejä. Kirjonnan avulla on siirretty perinteitä sukupolvilta toiselle.

Mitä tarvitset?

 

1. Kangas. Puuvilla- tai lakanakangas valkoinen, jonka voi pestä +60 asteessa. Voit käyttää myös kierrätyskankaita muistaen nämä käyttämisen vaateet. Lautasliinan koko on n. 50 x 50 cm. Silloin siinä on saumanvaratkin mukana ja sen koko on mukava käytössä.

 

2. Ompelulanka valkoinen kangaspalan reunojen ompeluun koneella tai käsin.

 

3. Kirjontaneulat. Teräväkärkisiä ompeluneuloja kooltaan omaan käteen ja kirjontalankoihin sopivia.

 

4. Kirjontalankoja. Langat ovat monisäikeisiä joista saat erotettua haluamasi paksuuden kirjontaan.

 

5. Kirjontakehys. Kirjontaa helpottaa kun kangas on kiristetty kehyksen väliin. Kehyksiä on muutamia eri kokoisia.

 

6. Halutessasi voit käyttää siirtokuva-arkkia, jolla voit siirtää piirretyn kuvan tai tekstin kopioimalla kuvan siirtoarkille ja silittämällä sen kankaalle. Ohjeet tähän löytyvät arkkien käyttöohjeista paketin kyljestä

 

7. Kynä, lyijy- tai puuvärikynä. Voit piirtää kuvion kankaalle haaleasti. Ole rohkea, pienetkin kohdepisteet auttavat työssäsi.

 

8. Sakset, mittanauha

Kirjonnan mahdollisuuksien muodot ja pistot ovat äärettömät, mutta muutamalla pistolla saadaan elämäntarinat kankaille, The Lautasliinoille.

Ole itsellesi armollinen, jokainen osaa - omien taitojensa mukaan.

 

 

Tässä muutamia vinkkejä ja tietoa, jotta pääset alkuun:

ETUPISTO

Harsimisen näköinen pisto jossa edetään jättäen välejä pistoihin. Pistot ja välit ovat suunnilleen samanmittaisia.

TIKKIPISTO

Tiheämpi ommel, jossa edetään pistämällä neula kankaaseen langan ulostulokohdasta piston verran taaksepäin ja ulos piston verran eteenpäin.

KETJUPISTO

Neula tuodaan kankaan alitse pistona ulos, lanka tuodaan edestä neulan alta, jolloin se jää alta tulevan langan alle lenkiksi.

LAAKAPISTO

Ompele lankapistot vieriviereen toisistaan. Voit ommella ne suoraan tai vinottain. Näillä pistoilla peitetään kangaspintaa.

 

Esim. tikkipistoilla tehdyn muodon/reunan sisus täytetään laakapistoilla.